fbpx

Célpulzus kalkulátor

Személyre szabott edzés

Az InfraTrainer-rel végzett edzés teljesen személyre szabható. Ehhez mindössze két adat kell: az életkorod, valamint a nyugalmi pulzus. Ezekkel kiszámítható a zsírégető pulzus tartomány, mely az edzés során egy pulzusmérő óra segítségével a megfelelő értéken tartható a beépített 9 fokozatú mágnesfék erősségének csökkentésével vagy növelésével.

De mit jelent a zsírégető tartomány, “zsírégető pulzus”?
A „zsírégető pulzus” nem más, mint egy ideális pulzustartomány, melyet aerob edzés során célszerű fenntartani annak, aki kifejezetten fogyni szeretne. Kedvelt aerob gyakorlat a futás, kerékpározás, úszás, gyaloglás. Ezek az edzésfajták javítják a keringés funkcióit és az energianyerési folyamatokat. Rendszeres és tudatos használatukkal megnő az állóképesség.

A zsír, mint energiaszolgáltató valójában nem akkor kezd el bomlani, amikor ez a tartomány fennáll. Zsírt folyamatosan használunk a nap során, de ez nem olyan jelentős, mint az aerob edzés során. Ha ennek nekiállunk, 35-40 perc is eltelik, amíg átáll a szervezetünk arra, hogy hozzányúl a tartalékokhoz és megnöveli a felhasznált zsírmennyiséget. Persze mindez függ attól is, hogy edzés előtt mikor és mit ettünk. Ahhoz azonban, hogy ezt az edzés-időtartamot el lehessen érni, a közepeset nem meghaladó intenzitással kell edzeni, ugyanis a magas intenzitással nem lehet végigdolgozni ennyi időt, ráadásul zsírt sem olyan arányban használunk, mint kisebb intenzitásnál.

Az aerob edzésnél a szervezet oxigénfelvétele igen magas, ilyenkor beindulnak a zsíroxidációs folyamatok, azaz a zsírégetés.

Az aerob tartománynál magasabb pulzus szám már intenzívebb mozgást jelent, amikor is átesünk kardió tartományba. Ez már állóképességi edzés, kevésbé hatékony zsírbontásra. Ilyenkor a testnek hirtelen, magasabb mennyiségű energiára van szüksége, ezért nincs „ideje” a zsírsejteket bontani, helyette a szénhidrátokat és ha az nincs, akkor az izmot kezdi felhasználni.

Hogyan számoljuk ki a zsírégető pulzustartományt? Add meg az adatokat az alábbi űrlapon, nyomd meg a gombot, és megkapod az eredményt a Karvonen-egyenletet használva:

CÉLPULZUS KALKULÁTOR

A „zsírégető pulzus” nem más, mint egy ideális pulzustartomány, melyet aerob edzés során célszerű fenntartani annak, aki kifejezetten fogyni szeretne. Kedvelt aerob gyakorlat a futás, kerékpározás, úszás, gyaloglás. Add meg az adatokat az alábbi űrlapon, nyomd meg a gombot, és megkapod az eredményt a Karvonen-egyenletet használva:

 

 

A célpulzus általánosan elfogadott számítása szerint 220-ból vonjuk az életévek számát, az eredmény adja meg azt a maximális(!) pulzusszámot, melynek túlhaladásától tartózkodni kell (40 éves embernél: 220-40=180). Az eredmény szélsőérték, a kívánatos terhelés átlagembernél ennek 60-70%-a. A fenti egyszerű számítás azonban nem veszi figyelembe az egyénenként más és más nyugalmi pulzust. Általánosságban minél alacsonyabb ez az érték (egészséges embernél), annál nagyobb tartalékkal bír a terhelés tekintetében. Ugyanazon cél érdekében pulzusemelkedése magasabb lehet egy nálánál kevésbé edzett, magasabb nyugalmi szívfrekvenciával bíró, azonos korú emberéhez képest. A szívfrekvenciás vagy szívrevolúciós tartalékot a maximális pulzus mínusz nyugalmi pulzus eredménye adja. A Karvonen-formula figyelembe veszi ezt a változót. A számítás szerint a szívfrekvenciás tartalékot (Heart Rate Reserve – HRR) szükséges megszoroznunk a kívánt edzésintenzitással (60-70%), majd ehhez hozzáadnunk a nyugalmi pulzust. pl: PÉLDA – 40 éves ember 80-as nyugalmi pulzussal: HRmax= 220-40=180 HRR = 100 (180-80). Ezt szorozzuk 0.6-tal ill. 0.7-tel, azaz a 60-70%-os kívánt edzésintenzitással. Végül hozzáadjuk a nyugalmi pulzust. A végeredmény 140-150-es célpulzus-tartomány. Karvonen egyenlet Edzéspulzus=(HRmax-nyugalmi pulzus) * megcélzott intenzitás %-a + nyugalmi pulzus Egészségvédelmi zóna: 50-60% Zsírégető zóna: 60-70% Aerob zóna: 70-80% Anaerob zóna: 80-90% Max. terhelési zóna: 90-100%